web design vs. web development

طراحی وب یا توسعه ی وب؟ چه فرقی دارند و کدام یک را باید انتخاب کنیم؟

خیلی از ما در عمل نمیدانیم که برای طراحی سایتمان نیازمند یک طراح وب یا توسعه دهنده ی وب هستیم؟ اصلا شاید با این عناوین شغلی آشنایی نداشته باشیم. در این مقاله به بررسی این دو نقش مهم در طراحی سایت میپردازیم.
آنچه در این مقاله میخوانید:

چیز های زیادی برای درست کردن یک وب سایت وجود دارد که رعایت آنها لازم است، اگر شما تازه وارد باشید اصطلاحات و کلمات این وادی میتواند کمی گیج کننده و مبهم باشد.

تفاوت بین طراحی وب و توسعه ی وب میتواند شروع خوبی باشد برای اینکه با اصطلاحات این حرفه آشنا بشیم؛ اینکه چه فرقی دارند و چطور با همدیگر کار می کنند و برای پروژه ی طراحی سایتمان به کدام یک نیاز داریم؟

اینها همه موضوعاتی هستند که در این مقاله درباره ی آنها صحبت خواهیم کرد.

 

طراحی وب چیست؟

طراحی وب همه ی عناصر بصری ای هستند که به وبسایت ربط دارند مثل رنگ ها، تایپوگرافی، عکس ها، دکمه ها و … . طراحی وب بخش های مهمی از طراحی یک وبسایت را به عهده میگیرد از جمله طرح بندی صفحات، نمایش درست وبسایت در صفحات مختلف با اندازه ها گوناگون (واکنش گرایی)، پیمایش ساده و راحت در وبسایت و اینکه به طور کلی استفاده از سایت راحت و روان باشد.

 

نقش طراح وب

اگر بخواهیم مهندسی و طراحی یک خانه را به عنوان مثال در نظر بگیریم، توسعه دهنده ی وب نقش مهندس و نقشه کش این خانه را بر عهده دارد و طراح وب معمار و طراح داخلی این خانه خواهد بود. طراحان وب مسئول ایجاد و قرار دادن المان های مختلف بصری در کنار یکدیگر هستند که این المان ها باید خلاقانه، به روز، زیبا و منتقل کننده ی ارزشمندی به کاربران باشند.

در سال های گذشته طراحان وب تمامی کار های مربوط به عناصر گرافیکی و بصری وبسایت را انجام میدادند. ولی در سال های اخیر، نقش های تخصصی تری در طراحی وب ظهور کردند؛ طراح رابط کاربری یا UI (User Interface Designer) و طراح تجربه ی کاربری UX (User Experience Designer).

 

web designer 1

طراحان رابط کاربری  (UI Designers) در مقابل طراحان تجربه ی کاربری (UX Designers)

 

تجربه ی کاربری (UX) به حاصل ارتباط و تعامل کلی کاربر در هنگامی که در وبسایت شما گشت و گذار می کند اطلاق می شود. این تجربه میتواند یک تاثیر مثبت یا منفی روی کاربر بگذارد که این تاثیر میتواند برند شما را تحت تاثیر قرار دهد.

طراحان تجربه ی کاربری روی حس و حال و رفتار کاربر در وبسایت تمرکز می کنند. آنها یاد می گیرند که چه چیزی باعث می شود که کاربر در سایت احساس سختی و گیج شدگی کند و چگونه میتوانند تجربه ی بودن در وبسایتتان را خوشایند و روان کنند که در نتیجه ی آن یک تجربه ی کاربری مثبت در ذهن مشتریان به وجود آورند.

طراحان تجربه ی کاربری به شدت روی تحلیل داده ها و تحقیقات آماری در فضای اینترنت تمرکز دارند تا بفهمند که چه زمان کاربران مشکل دارند و چگونگی میتوان این مشکل را بهبود داد. کلید مهم در طراحی تجربه ی کاربری این است که نه تنها به نیاز های کاربر توجه کنید بلکه فراتر از انتظارات کاربر قدم بردارید.

 

Screenshot of alibaba

Screenshot of alibaba (1) 

وبسایت علی بابا یک مثال خوب از یک رابط کاربری ساده و روان می باشد که در راستای اهداف شرکت مبنی بر سادگی تهیه بلیط برا همگان، طراحی شده است.

زمانی که طراحی تجربه ی کاربری به اتمام رسید حالا وقت آن رسیده است که طراح رابط کاربری بخش بصری سایت را تکمیل کند. طراحان رابط کاربری تمام تلاش خود را می کنند تا همه ی المان های یک وبسایت یا اپلیکیشن، زیبا و خلاقانه باشد از جمله رنگ ها، تایپوگرافی، دکمه ها و آیکن ها.

برای طراحی وبسایتتان چه یک طراح سایت استخدام کنید چه طراح رابط کاربری و چه طراح تجربه ی کاربری باید نیاز های خود را دقیقا بیان کنید و اهداف خود را مشخص نمایید. هر کدام از نقش های ذکر شده میتوانند نتیجه ای متفاوت برای شما به ارمغان بیاورند.

 

 

توسعه ی وب چیست؟

 

توسعه ی وب به ایجاد یک وبسایت از پایه و نگهداری مداوم آن گفته می شود. اگر بخواهیم توسعه ی وب را به ساخت و مهندسی یک ساختمان شبیه کنیم، در پروسه ی ساخت یک خانه، مهندس ساختمان است که فوندانسیون و زیر بنای ساخت یک ساختمان را طراحی و پایه ریزی می کند، همین عملکرد را یک توسعه دهنده ی وب هم دارد، یعنی زیر بنا و شاکله ی یک وبسایت را طراحی می کند.
معمولا توسعه دهنده ی وب، کارش را بعد از اتمام طراحی وب انجام می دهد.

 

 

نقش توسعه دهنده ی وب:

 

توسعه دهنده ی وب مسئول نوشتن و یکپارچه سازی کد های به وجود آوردنده ی یک وب سایت یا اپلیکیشن است. همچنین توسعه دهندگان وب مسئول بهینه نگه داشتن وب سایت، بروز رسانی، حل مشکلات و خطا ها، ترکیب کردن ویژگی ها و تکنولوژی های جدید برای ایجاد یک تجربه ی کاربری بدون نقص هستند.

بنابر این توسعه دهندگان وب روی عملکرد و ساختار سایت متمرکز هستند و از این طریق پیام و هدف یک برند را می رسانند.

بخاطر گستردگی این رشته، توسعه ی وب به دو بخش فرانت اند (Front-end) و بک اند (Back-end) تقسیم می شوند.

 

web developer

فرانت اند (Front-end) در مقابل بک اند (Back-end)

 

فرانت اند یک وبسایت به بخشی از یک سایت گفته می شود که زمانی که کاربران از سایت شما بازدید می کنند می توانند مشاهده کنند و با آن تعامل کنند بخاطر همین است که به فرانت اند، “سمت مشتری” هم می گویند.

لازم به ذکر است که فرانت اند با طراح وب نباید اشتباه گرفته شود؛ توسعه دهنده ی فرانت اند کد های پشت سر رنگ ها، عکس ها، نوشته ها و دیگر عناصر بصری را مدیریت و طراحی می کند. توسعه دهندگان فرانت اند تلاش میکنند که این عناصر به همان صورتی که برنامه ریزی و هدف گذاری شده است رفتار و عمل نماید.

برای طراحی فرانت اند یک وب سایت، توسعه دهندگان فرانت اند از زبان های برنامه نویسی زیر استفاده می کنند:

  • جاوا اسکریپت (JavaScript)
  • ری اکت (React)
  • اچ تی ام ال و سی اس اس (HTML & CSS)

 

front end development

 

در طرف مقابل، بک اند بخشی است که باعث می شود اجزاء مختلف سایت کار کنند. بعضی اوقات به توسعه ی بک اند “سمت سرور” هم می گویند، جایی که اطلاعات و برنامه ها ذخیره می شوند. این بخش یعنی بک اند، تمامی دستورات و درخواست هایی که شما از سمت فرانت اند انجام میدهید را بررسی می کند.

برای مثال زمانی که مشتری دنبال پیدا کردن هتل مناسب برای تعطیلات است، این مشتری دسترسی به فرانت اند سایت دارد. تمامی اطلاعاتی که این کاربر در راستای رزور هتل وارد می کند در بک اند پردازش می شود از جمله روز رسیدن، اطلاعات شخصی، نوع اتاق و درخواست ها (مثل تاییدیه و بررسی خالی بودن اتاق).

در نتیجه توسعه دهندگان بک اند مسئول اشکال زدایی، عیب یابی و توسعه ی عملکرد های سایت یا اپلیکیشن برای کارایی بهتر هستند.

 

back end development

 

توسعه دهندگان بک اند از زبان های برنامه نویسی زیر استفاده می کنند:

  • پی اچ پی (PHP)
  • پایتون (Python)
  • جنگو (Django)

 

خیلی اوقات شرکت ها و موسسات مختلف به جای استخدام برنامه نویس مجزا برای فرانت اند و بک اند، یک شخص دارای هر دو مهارت ذکر شده را استخدام می کنند که به این اشخاص اصطلاحا فول استک (Full Stack) گفته می شود.

برنامه نویسان فول استک به دلیل وسعت اطلاعات و دانش و توانایی بالایی که در حوزه ی برنامه نویسی دارند، بیشتر مورد تقاضا برای شرکت ها هستند نسبت به برنامه نویس فرانت اند یا بک اند به تنهایی.

البته این نکته قابل ذکر است که استخدام یک برنامه نویس فول استک به بزرگی و وسعت پروژه ی شما بستگی دارد. اگر برنامه دارید که یک وبسایت پیچیده با ویژگی های پیچیده داشته باشید، شاید بهتر باشد از یک تیم برنامه نویس فرانت اند و بک اند استفاده کنید. این کار میتواند خیلی بهتر و موثر تر از استخدام یک برنامه نویس فول استک باشد.

 

 

طراحی وب در مقابل توسعه ی وب: چه زمان به هر کدام نیاز داریم؟

 

چه زمان به طراح وب نیاز داریم؟

 

آمار ها نشان می دهد که 90 درصد کاربران اولین تاثیر و واکنش خود را به تنهایی در وب سایت یک برند یا شرکت ایجاد می کنند. فقط 50 میلی ثانیه طول می کشد تا یک مشتری ذهنیتی درباره ی برند شما در ذهنش شکل بگیرد، پس نتیجه می گیریم که یک طراحی وب بی نقص برای هر برندی ضروری است. البته گفتن این حرف از عمل کردن به آن خیلی آسان تر است.

در حقیقت امروزه هنوز هم خیلی از وبسایت ها یک طراحی ناموزون و بهم ریخته، عکس و فیلم های بی کیفیت دارند و یا با محتوای نا مربوط پر شده اند. در نتیجه این وب سایت ها نرخ بازگشت (Bounce Rate)  زیادی را تجربه خواهند کرد زیرا کاربران پس از ورود به وب سایت، به دلیل نیافتن محتوای مورد نیاز خود به سرعت از سایت خارج می شوند. در طول زمان این مساله میتواند به کاهش شدید نرخ تبدیل (Conversion Rate)  منجر شود. اینها همه علائمی هستند که میتوانند به شما نشان دهند که طراحی سایت شما نیازمند بازنگری یا طراحی مجدد است.

اول این را بسنجید که رابط کاربری یا تجربه ی کاربری نیاز به اصلاح دارد و بعد سراغ طراح متخصص آن حوزه بروید. شاید اصلا نیاز نباشد که به دنبال طراح تخصصی رابط کاربری (UI) یا تجربه ی کاربری (UX)  بروید و صرفا استخدام یک طراح وب کافی باشد.

 

web design resume and portfolio

 

اگر تصمیم به استخدام یک طراح وب گرفتید میتوانید به رزومه و نمونه کار های آن شخص نگاهی بیاندازید تا سطح مهارتش برایتان مشخص شود. بنا به وب سایتتان، نیاز شما ممکن است فقط به یک طراح وب سایت ساده و شرکتی باشد یا به یک طراح با تجربه در طراحی سایت های فروشگاهی و خبری.

 

 

چه زمان به یک توسعه دهنده ی وب نیاز داریم؟

 

ساخت یک وب سایت یک پروسه ی ساختن و تمام شدن نیست. علاوه بر اینکه نیاز است که یک توسعه دهنده ی وب را استخدام کنیم تا کدنویسی سایت ما را انجام دهد، چیز های زیاد دیگری هم وجود دارد که باید به آنها توجه ویژه کنیم از جمله خطرات امنیتی احتمالی (مثل هک شدن)، خطای 404، بهینه سازی سایت و … .

 

funny web design sample
صفحه ی ارور 404 که به صورت بامزه ای طراحی شده

 

وبسایت ها هم مانند بیزینس ها در معرض دائمی تغییرات و تهدیدات مختلف هستند و حتی برند های بزرگ هم از این مساله در امان نیستند. فیس بوک زمانی که اطلاعات کاربری 200 میلیون کاربرش به سرقت رفت و هرکدام به ارزش 600 دلار فروخته شد، به شدت خبر ساز شد.

علاوه بر تهدیدات امنیتی همیشه تکنولوژی های جدید در حال ظهور هستند و رفتار کاربران و ترند های جاری در دنیا در حال تغییر است. به عنوان مثال وبسایت ها در گذشته فقط از طریق کامپیوتر ها و لپ تاپ ها قابل دسترسی بودند ولی با ظهور و گسترش تلفن های همراه و دیگر دستگاه های قابل حمل، وبسایت ها نیازمند این هستند که واکنش گرا و قابل نمایش در صفحه نمایش های مختلف باشند.

به کمک یک توسعه دهنده ی وب ریسک های خود را به حداقل برسانید و وب سایت خود را بدون مشکل و بروز نگه دارید.

بعضی از خدماتی که توسعه دهندگان وب ارائه می دهند عبارتند از:

  • پشتیبان گرفتن یا بک آپ گرفتن از تمامی اطلاعات
  • تجزیه و تحلیل داده های مرتبط با عملکرد وب سایتتان
  • به روز رسانی های سمت سرور و افزونه ها
  • از بین بردن خطاها و لینک های مرده
  • جلوگیری از حملات سایبری

 

براورد نیازمندی ها در توسعه ی وب خیلی دشوار میتواند باشد، مخصوصا زمانی که دانش خاصی در ارتباط با این موضوع نداریم. به خاطر همین است که گفته می شود اولین و مهم ترین قدم در براورد نیازمندی های پروژه این است که ارزیابی کنیم که دوست داریم وب سایتمان چه عملکرد هایی داشته باشد و سپس برنامه ی استخدامی خود را مطابق با آن پیاده سازی کنیم.

در مهارت های توسعه ی وب، یک سری مهارت ها لازمه ی این حرفه هستند مثل روان بودن در زبان برنامه نویسی و توان عیب یابی. همچنین یک توسعه دهنده ی وب که میتواند با ایده ها و استراتژی های مختلف ارتباط برقرار کند، قطعا از سایر توسعه دهندگان متمایز و برتر خواهد بود.

 

 

چه زمان هم به طراح وب و هم به توسعه دهنده ی وب نیاز داریم؟

 

گاهی انتخاب بین بهبود طراحی وب در مقابل توسعه ی وب یک موقعیت “این یا این” نیست مخصوصا زمانی که قصد داریم یک وب سایت را از صفر شروع کنیم.

گزینه های فراوانی برای طراحی وب سایت وجود دارد مثل پلتفرم های سایت ساز که به همه ی اشخاص اجازه میدهند سایتشان را به سادگی طراحی کنند مثل ویکس (Wix) و اسکور اسپیس (Squarespace) که شاید بهترین انتخاب باشند برای افرادی که دوست دارند همه ی کارها را به تنهایی انجام دهند یا افرادی که بودجه ی کافی برای استخدام طراح و توسعه دهنده ی سایت ندارند. این پلتفرم ها فقط به یک طراح وب نیاز دارند (نه به توسعه دهنده ی وب). البته این نکته را هم باید گفت که به دلیل محدودیت های فراوان این سایت ساز ها، طراحان سایت با محدودیت های زیادی در طراحی و توسعه سایت های ساخته شده با این سایت ساز ها مواجه هستند.

 

choosing between web designer and web developer

 

چه شما بخواهید یک طراح وب یا یک توسعه دهنده ی وب را استخدام کنید، این موضوع کاملا بستگی به نیاز ها و اهداف تیم شما دارد. اگر شما فقط میخواهید که یک نفر را استخدام کنید که نرخ بازگشت (Bounce Rate)  شما را کاهش دهد، پس فقط استخدام یک توسعه دهنده فرانت اند و طراح وب برای شما کافی خواهد بود. اگر مشخصا میخواهید روانی و تجربه ی کاربری کاربرانتان را بهبود دهید پس طراح تجربه ی کاربری (UX Designer) برای این مساله کافی است.

همچنین اهمیت دارد که به نقشی که هر کدام از افراد در پروژه ی ما ایفا می کنند و وظایفی که بر عهده دارند توجه کنیم. برای مثال توسعه دهنده ی وب باید بتواند طرح های پیشنهادی طراح وب را بررسی کند که ببیند آیا امکان اجرایی شدن دارند یا خیر. همچنین طراحان وب هم باید به بخش توسعه ی وب سایت توجه کنند تا مطمئن شوند کار نهایی ظاهر و عملکرد های مورد انتظار را دارد یا خیر.

با استخدام افراد حرفه ای در تیم خود، شما میتوانید کنترل بیشتری روی ساختن مرکزی لذت بخش برای مشتریانتان تمرکز کنید.

 

 

نتیجه گیری

 

دانستن جزئیات مربوط به طراحی وب در مقابل توسعه ی وب میتواند به شما کمک کند که از نیاز های خود ارزیابی دقیقی داشته باشید و اینکه چه کسی میتواند به نیاز های شما پاسخ دهد و چه زمانی شما به آنها نیاز خواهید داشت. علاوه بر این، دانستن اینکه چه افرادی برای شما مناسب هستند و چه مهارت هایی مورد نیاز شما است و اینکه هر مهارت دقیقا چه کاربردی برای شما دارد میتواند به شما کمک کند تا یک تیم قوی در طراحی و توسعه ی وب داشته باشید.

کلام نهایی اینکه وب سایتی که خوب کار می کند، ظاهری زیبا دارد و کاربران را به خریداران تبدیل می کند.

چه یک برند شخصی و چه یک بیزینس کوچک یا بزرگ دارید، به آن دسته از افرادی ملحق شوید که درامد و وسعت بازار خود را با بهبود عملکرد ها و ظاهر وب سایتشان افزایش دادند.

عضویت در خبرنامه

در خبرنامه ی ما عضو شوید تا از آخرین آموزش ها و تخفیفات با خبر شوید

اشتراک گذاری این مطلب در شبکه های اجتماعی:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب دیگری که ممکن است برایتان جالب باشد ...
کارت ویزیت سنتی و کارت ویزیت الکترونیکی
بازاریابی
کارت ویزیت سنتی یا کارت ویزیت الکترونیکی

در این مطلب با کارت ویزیت و اهمیت طراحی کارت ویزیت آشنا خواهیم شد و به بررسی مزایا و معایب کارت ویزیت سنتی و کارت ویزیت الکترونیکی خواهیم پرداخت.

اینفوگرافیک
اینفوگرافیک چیست؟

اینفوگرافیک یکی از شیوه‌های مرسوم تولید محتوا در دنیاست که روز به روز به محبوبیت آن افزوده می‌شود. اینفوگرافیک مثل نقشه‌ای پر از اطلاعات است. اگر می‌خواهید مفاهیم پیچیده را به صورت خلاصه برای خواننده بازگو کنید و  در کمترین زمان آن را در ذهن مخاطبتان ثبت کنید بهترین فرمت ارائه اینفوگرافیک می‌باشد. در این مقاله با انواع اینفوگرافیک ها و نرم‌افزارهای طراحی اینفوگرافیک آشنا خواهید شد، با ما همراه باشید.